پیشگیری وضعی از تروریسم
- الکترونیکی
- معرفی کتاب
- مشخصات کتاب
معرفی کتاب پیشگیری وضعی از تروریسم
تروریسم یا همان «شوک قرن» با اشکال نوین خویش جهان را به خود مشغول ساخته است. هنوز تعریفی جامع از تروریسم یا سازوکار مؤثر برای مقابله با این پدیده شوم ارائه نشده است و هرروز شاهد چندین حادثه تروریستی در سطح جهان هستیم. عوامل بروز این پدیده با توجه به نوع و هدف عملیات تروریستی میتواند متفاوت باشد. تحقیقات میدانی در این زمینه از تروریستها نشان داد که فرضیه بیمار روانی در حد بسیار ناچیزی مؤثر است، گرچه برخی از تروریستها دارای اختلالات روانی پارانوئیدی اسکیزوفرنی، نارسیستی و... بودهاند، اما عوامل اصلی، عوامل اجتماعی در سطح کلان بودهاند و فرضیه بیمار روانی جنبه فرعی دارد.
در همین راستا کتاب پیشگیری وضعی از تروریسم، اثر فرحناز فتحی و طاها فتحی؛ در سه فصل «مفاهیم، مبانی و پیشینه پیشگیری وضعی و تروریسم»، «مصادیق، ابزار و شیوههای ارتکاب عملیات تروریستی» و «راهکارهای پیشگیرانه وضعی از تروریسم» به نگارش درآمده که به بررسی و تحلیل آن پرداخته است.
گزیده کتاب پیشگیری وضعی از تروریسم
مبحث اول: مفهوم تروریسم و پیشگیری وضعی
اصطلاحاتی از قبیل ترور، تروریسم، پیشگیری و پیشگیری وضعی همواره مورد توجه حقوقدانان، جرم شناسان، سیاست مداران، جامعهشناسان و روان شناسان بوده است و هر یک از نگاه خود به تجزیه و تحلیل این مفاهیم پرداختهاند. در این مبحث تا حد ممکن به بررسی مفهوم تروریسم و پیشگیری وضعی و مقایسه تروریسم با جرایم مشابه پرداخته میشود تا با شناخت دقیق این مفاهیم بتوانیم موضوع مورد نظر یعنی پیشگیری وضعی از تروریسم را بهتر تبیین نماییم.
گفتار اول: مفهوم تروریسم
با اینکه پیشینه اقدامات تروریستی به اندازه عمر بشر طولانی است و این جرم از جمله پدیدههای حقوقی است که در سطح وسیعی مورد کنکاش و تحقیات علمی در ابعاد مختلف و مذاکرات گوناگون در سطوح ملی و بینالمللی قرار گرفته، نه تنها هیچ گاه درباره تعریف آن اتفاقنظر وجود نداشته بلکه بعضا معانی متعارضی نیز به آن نسبت داده شده است. علاوه بر این تعاریف ارائه شده نیز عموما نمیتوانند تمامی اقدامات تروریستی را پوشش دهند و در نتیجه به گونههای خاص آن محدود میگردند.
دلیل این تکثر و تشتت آراء این است که تروریسم علاوه بر اینکه دارای ابعاد گوناگونی از جمله سیاسی، اجتماعی، فلسفی، حقوقی و اشکال متنوعی از جمله تروریسم هستهای، دریایی، هوایی، شیمیایی و ... میباشد، دارای مفهومی نسبی نیز میباشد. زیرا اعمال تروریستی دارای ارتباط زیادی با منافع اشخاص و دولتهاست و هر شخص با در نظر گرفتن منافع خود اقدام به ارائه تعریف از این پدیده حقوقی مینماید.. .