0.0از 0

مجموعه مقالات اولین همایش بین المللی افول آمریکا، روند گذشته و تحولات آینده (جلدسوم)

محور سوم: افول جایگاه رهبری آمریکا در جهان معاصر و آینده

۱۳۲٬۰۰۰
خرید
  • الکترونیکی
  • معرفی کتاب
  • مشخصات کتاب

معرفی کتاب مجموعه مقالات اولین همایش بین‌المللی افول آمریکا، روند گذشته و تحولات آینده (جلدسوم)

کتاب حاضر مجموعه‌ای از مقالات ارائه‌شده در نخستین همایش بین‌المللی «افول آمریکا» است که با هدف تبیین علمی، مستندسازی و گفتمان‌سازی پیرامون روند نزولی قدرت ایالات متحده، به همت مراکز علمی و دانشگاه‌های معتبر کشور و برخی نهادهای بین‌المللی برگزار شده است.

این مجموعه در بخش‌های مختلف به واکاوی مفهومی، نظری و مصداقی افول قدرت آمریکا می‌پردازد. در بخش نظری، دیدگاه‌ها و نظریه‌های غربی و بومی درباره چرایی و چگونگی افول آمریکا بررسی شده‌اند. در بخش‌های دیگر، به شکاف‌های فرهنگی، هویتی و اجتماعی ایالات متحده، افزایش بحران‌های داخلی، ناکارآمدی نظام سیاسی و انتخاباتی، ساختار سرمایه‌سالار، و چالش‌های امنیتی و اقتصادی ناشی از بدهی‌های فزاینده پرداخته می‌شود.

از منظر نویسندگان و اندیشمندان مشارکت‌کننده، آمریکا به‌عنوان کشوری چندپاره، با بحران‌های هویتی و سیاسی عمیقی روبه‌روست که نمود بارز آن در انتخاب چهره‌هایی چون دونالد ترامپ و کاهش نفوذ جهانی این کشور مشاهده می‌شود. به باور ایشان، افول رهبری جهانی آمریکا مورد اذعان بسیاری از نخبگان آمریکایی نیز قرار گرفته و نمود آن در کاهش کاربرد اصطلاح «رهبری جهانی» در اسناد رسمی ایالات متحده قابل مشاهده است.

این کتاب، با تکیه بر تحلیل‌های راهبردی و شواهد تجربی، نشان می‌دهد که زوال تدریجی قدرت آمریکا نه تنها در میان اندیشمندان منتقد داخلی این کشور بلکه در سطح بین‌المللی نیز به یک گفتمان رایج تبدیل شده است. در نهایت، نویسندگان تأکید دارند که این افول، در چارچوب سنت‌های الهی و وعده‌های حق، فرصتی بی‌نظیر برای ملت‌های حق‌طلب جهان جهت بازتعریف نظم نوین جهانی بر پایه معارف الهی فراهم کرده است.

گزیده کتاب مجموعه مقالات اولین همایش بین‌المللی افول آمریکا، روند گذشته و تحولات آینده (جلدسوم)

تحلیل شبکه‌ای مدل تک قطب و اقمار:
گره اصلی در این مدل، ایالات‌متحده‌آمریکا محسوب می‌شد که امکان تأمین مالی را برای بازسازی کشورها در دوران پس از جنگ و احیای اقتصادی کشورها منفصل از اتحادیه جماهیر شوروی در دوران پسافروپاشی را فراهم می‌نمود. روابط دوسویه میان گره مرکزی و اقمار، در قالب معامله قدرت مادی آمریکا با مشروعیت‌دهی به قدرت ارزشی و ایدئولوژیک ایالات‌متحده رقم می‌خورد زیرا آنچه آمریکا نیازمند آن بود، صعود و اشاعه ارزشی و ایدئولوژیک بود تا برتری اقتصادی. روابط میان آمریکا و اقمار، موجب جریان کالای مادی و معنوی از سوی ایالات‌متحده و مشروعیت‌بخشی و تثبیت جایگاه ایدئولوژیک از سوی اقمار می‌گشت.

الگوهای پایدار روابط در چارچوب هنجارهای نئولیبرال اعمالی از سوی ایالات‌متحده در قالب اجماع واشینگتن، بانک جهانی، صندوق بین‌المللی پول، ساختاری را ایجاد نمود که موجب قدرت‌گیری ایالات‌متحده، وابستگی مابازای اقمار گردید. روابط در شبکه تک-قطب و اقمار نامتقارن بود و آمریکا با دارا بودن وزن گرانش قدرت بیشینه و کشش مدار مستحکم اقمار را به پیرامون خود جذب می‌نمود و نظم می‌بخشید.

ایالات‌متحده آمریکا از مؤلفه‌های قدرت شبکه‌ای نیز برخوردار بود:
1.آمریکا با دارا بودن قدرت دسترسی به مؤلفه‌های اجتماعی، ارزشی و هنجاری، توانست به همه‌گیری و جهانی‌سازی نظم نئولیبرال بپردازد..
.