پدافند غیر عامل در حوزه ایمنی و آتش نشانی (خطوط لوله و مراکز انتقال نفت)
- الکترونیکی
- معرفی کتاب
- مشخصات کتاب
معرفی کتاب پدافند غیر عامل در حوزه ایمنی و آتشنشانی (خطوط لوله و مراکز انتقال نفت)
پدافند غیرعامل بهعنوان یکی از مؤثرترین و پایدارترین روشهای دفاع در مقابل تهدیدات، شامل اقدامات غیرمسلحانهای است که موجب افزایش بازدارندگی، کاهش آسیبپذیری، تداوم فعالیتهای ضروری، ارتقاء پایداری ملی و تسهیل مدیریت بحران در مقابل تهدیدات دشمن میگردد.
موضوع پدافند غیرعامل در صنعت نفت و بهتبع آن، صنعت پالایش و پخش فرآوردههای نفتی کشور، بحث نوینی است که به دلیل ساختار و ماهیت حیاتی این صنایع، نیازمند توجه ویژه است.
استانداردهای شناختهشده و بینالمللی در طراحی و ساخت خطوط لوله و مراکز انتقال نفت، انبارهای نفت، پالایشگاههای نفت خام و میعانات گازی، دستورالعملهای متعددی را به منظور بالا بردن سطح ایمنی و حفاظت از تجهیزات و نیروی انسانی و پیشگیری در برابر حوادث کارگاهی، صنعتی و طبیعی ارائه نمودهاند، اما در آنها کمتر اشارهای به موضوع پدافند غیرعامل و مسائل مشابه آن شده است.
پیادهسازی راهکارهای پدافند غیرعامل برای صنعت پالایش و پخش کشور و تأسیسات منحصربهفرد آنها، مستلزم بهرهبرداری از قواعد همهفهمی است که با ابلاغ آنها به طرفهای ذینفع بتوان بیشترین مسیر را با صرف کمترین هزینه و زمان به نتیجه رسانید. همین الگوی مختصر نشان میدهد که در حوزه پدافند غیرعامل، نیاز مبرمی به استانداردسازی وجود دارد تا مانند سایر نکات لازمالاجرا از حیث عملیاتی مورد استفاده قرار گیرد.
واژه «استاندارد» در فرهنگ صنعت، و بهویژه صنعت نفت کشورمان، از دههها پیش تاکنون سبب تفهیم مسائل صنعتی شده و تا اندازه قابلتوجهی از اعمال سلیقه در امور شغلی جلوگیری نموده است. اکنون تنها با اعلام یک کد و شماره میتوان به استانداردی خاص اشاره نمود که مفاهیم یکنواختی را به طرفهای درگیر یک پروژه القا مینماید و اختلافنظرها را به حداقل میرساند.
آنچه در مجموعه کتب پدافند غیرعامل، نوشته ابراهیم محمدیپور و فتحالله شمساییزفرقندی در بخشهای مختلف صنعت پالایش و پخش، اعم از پالایشگاهها، خطوط لوله، مراکز انتقال نفت و انبارهای نفت، ارائه و تدوین شده است، تجربهای نو و قدمی آغازین در زمینه استانداردسازی پدافند غیرعامل بوده که برداشتی از استانداردهای موجود، تجارب و مطالعات مفهومی انجامشده در شرکتهای زیرمجموعه شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران میباشد.
گزیده کتاب پدافند غیر عامل در حوزه ایمنی و آتشنشانی (خطوط لوله و مراکز انتقال نفت)
فصل سوم: سیستم ذخیرهسازی و شبکه آب آتشنشانی
علاوه بر نکات 220 - IPS-E-SF و IPS-M-PM-125 و IPS-G-SF-240 موارد زیر رعایت شود.
1-3- سیستم ذخیرهسازی آب آتشنشانی در سایتهای موجود و در دست طراحی
1- حجم آب ذخیره آتشنشانی پمپ خانهها حداقلm3 500 باشد. آب آتشنشانی باید مستقل از آبهای دیگر و قابل اطمینان باشد. اگر منبع قابل اطمینان وجود ندارد باید مخزن یا استخر آب ساخته شود. منابع تأمین آب آتشنشانی شامل مخزن یا استخر، آب شهری، منابع طبیعی آب میشود.
2- میزان جریان آب مورد نیاز برای حفاظت از حریق باید برای هر منطقه به صورت مجزا محاسبه شود. منبع آب آتشنشانی باید به ترتیبی باشد که بتواند آب اطفای بزرگترین حریق را تأمین کند.. .