0.0از 0

تاثیر مهرپرستی بر مسیحیت

سایر
دسته بندی
عباس عربی
نویسنده
۴۵٬۰۰۰
خرید
  • الکترونیکی
  • معرفی کتاب
  • مشخصات کتاب

معرفی کتاب تاثیر مهرپرستی بر مسیحیت

کتاب تاثیر مهرپرستی بر مسیحیت پژوهشی در حوزه ادیان و اساطیر نوشته عباس عربی و حسین‌علی جعفری می‌باشد و انتشارات حکمت و عرفان آن را به چاپ رسانده است. مهر، میترا یا میثره از ایزدان باستانی آریایی یا هندوایرانی پیش از روزگار زرتشت است که معنی عهد و پیمان و محبت و خورشید نیز می‌دهد که پس از ظهور زرتشت و رواج دین زرتشتی، یکی از ایزدان یا فرشتگان دین مزدیسنا گردید. 

دین مهرپرستی یا میتراییسم و دین مسیحیت همانندی‌های بسیاری دارند؛ امروزه محققان معتقدند که مسیحیتِ فعلی غرب چارچوب اصلی خود را که به این دین پایداری و شکل بخشیده، به ادیان پیش از مسیحیت روم باستان از جمله میتراییسم، مدیون است؛ در قرون ابتدایی پس از میلاد مسیح (ع)، میتراییسم رقیب بسیار سرسخت مسیحیت بود؛ چراکه در آن زمان میترا تنها ناجی و نشان‌دهندهٔ راه و آیین زندگی به‌شمار می‌آمد. بی‌گمان، به‌دلیل حضور موازی دو دین قدرتمند در یک زمان و در یک محدوده جغرافیایی، ۲۵ دسامبر روز تولد میترا، روز تولد مسیح شد و درست از همین‌جا نفوذ ایده‌های میترایی بر مسیحیت آغاز شد. به غیر از آن، تولد مسیح از مادری باکره، مراسم غسل تعمید، جشن عروج، مراسم نان و شراب یا شام آخر و مراسم عشاء ربانی و گرامی‌داشت روز یکشنبه، دیدار سه مغ ایرانی با حضرت عیسی (ع) در بدو تولد آن حضرت، از جمله تأثیراتی است که دین میترایی بر مسیحیت گذاشته است.

گزیده کتاب تاثیر مهرپرستی بر مسیحیت

یلدا، جشن زایش مهر است. چون نیاکان ما می‌دانستند که از آغاز دی ماه، روزها به‌تدریج بلندتر و شب‌ها کوتاه‌تر می‌شود و خورشید هر روز بیش‌تر در آسمان می‌ماند و نور و گرمی می‌پراکند، از این روی در آخرین شب پاییز (درازترین شب سال) و پیش از آغاز نخستین روز زمستان، برآمدن «نخستین پرتوهای خورشید تابان» را که «مهر» می‌نامیدند، به‌عنوان لحظه «زایش مهر» جشن می‌گرفتند و آن جشن «یلدا» و یا جشن «شب چله» نامیده شد.

در باور پیروان آیین مهر، درخت سرو و صخره‌های کوه جایگاه زایش مهر است؛ تو گویی مهر را در حالی تصور می‌کردند که در سپیده‌دم از قله کوه پدیدار می‌شود و از فراز درختان همیشه سبز به هستی نور می‌تاباند. بر پایه این باور، سرو که درختی همیشه سبز و با طراوت است و در برابر سردی و تاریکی پایداری می‌کند، درخت زندگی و نماد مهر تابان و نشانه نامیرایی و آزادگی و پایداری در برابر نیروهای مرگ‌آور است. در آثار برجای مانده از دوران گسترش آیین مهر در خاورمیانه و اروپا، بسیاری از نمادهای مهری را که نزد مهربانان بسیار گرامی بود، می‌توان یافت و سرو یکی از آن نمادهاست.