کتاب صوتی آشفتگی، نقطه ضعفی در قضاوت انسان
- صوتی
- معرفی کتاب
- مشخصات کتاب
معرفی کتاب صوتی آشفتگی، نقطه ضعفی در قضاوت انسان
کتاب صوتی آشفتگی، نقطه ضعفی در قضاوت انسان اثر دنیل کانمن، الیو سیبونی و کاس آر. سانتین ترجمه موسی زمانزاده یک کتاب با محوریت توسعه شخصی و افزایش قدرت ذهن است. این کتاب در مورد قضاوتها و پیشداوریهایی که اغلب ما انسانها در موقعیتهای مختلف به آن دچار میشویم سخن میگوید. دلایل این قضاوتها، موارد مختلفی که در قضاوت کردن افراد تاثیر میگذارد و علت و ریشه اصلی قضاوتهای نابجا و اشتباه، حل این علل و تعارضات از مواردی هستند که در کتاب در مورد آن سخن گفته میشود. نویسنده در کتاب از این علل تحت عنوان آشفتگیهای ذهن نام میبرد که نقطه ضعفی در تشخیص و قضاوت صحیح انسان در موقعیتهای مختلف است.
گزیده کتاب صوتی آشفتگی، نقطه ضعفی در قضاوت انسان
مایکل کاهانا و همکاران او در دانشگاه مطالعهای روی عملکرد حافظه انجام دادند. (طبق تعریف حافظه یک امر قضاوتی نیست، اما فعالیتی شناختی است که در مسیر آن شرایط به شدت مهار میشوند و به این ترتیب تغییرپذیری در عملکرد را میتوان اندازهگیری کرد.) در مطالعهای هفتادونه نفر در بررسی جامع عملکرد حافظه در بیست و سه جلسه در روزهای مختلف شرکت کردند و هر بار میبایست بیستوچهار لیست شامل بیست و چهار کلمه را به یاد میآوردند. درصد کلماتی که به خاطر آوردند عملکرد حافظه آنها را تعیین میکند.
برای کاهانا و همکاران تفاوت بینِفردی شرکتکنندگان اهمیتی نداشت، بلکه هدف پیشبینیگرها بررسی تغییرپذیری در عملکرد فردی آن ها بود. آیا حالت درونی شرکتکنندگان، میزان خواب شب گذشته، یا زمان آزمایش در عملکرد حافظه آن ها تأثیرگذار است؟ آیا عملکرد آن ها به مرور در هر جلسه بهتر میشود؟ آیا خستگی یا کسالت ناشی از هر جلسه عملکرد آنها را در آن روز ضعیفتر میکرد؟ آیا بعضی از لیستها را راحتتر میتوان به خاطر آورد؟
پاسخ تمام این پرسشها یکی است: بله، ولی نه چندان. این محققان اظهار کردند: «پس از حذف اثرات متغیرهای پیشبینیگر، میزان تغییرپذیری باقیمانده بسیار تعجب برانگیز بود.» حتی در این شرایط کنترل شده نیز نمیتوان به روشنی گفت چه عواملی منجر به آشفتگی رویدادی میشوند. از میان تمام متغیرهایی که محققان بررسی کردند، بهترین عملکرد فرد در هر فهرست به سبب وجود یک عامل خارجی نبود، بلکه عملکرد فرد در یک فهرست را میزان موفقیت وی در فهرست قبلی تعیین میکرد. فرد پس از فهرست موفقیتآمیز، فهرست بعدی را نیز با موفقیت به یاد میآورد و به همین ترتیب این روند تکرار میشد.