0.0از 0

هان ای دل عبرت بین!

نگاهی اخلاقی به موضوع غفلت و عبرت

اسلام و معارف
دسته بندی
خرید
    • معرفی کتاب
    • مشخصات کتاب

    معرفی کتاب هان ای دل عبرت بین!

    کتاب هان ای دل عبرت بین! که به همت موسسه فرهنگی هنری سبل‌السلام منتشر شده است یکی از کتاب‌های مجموعه پله پله تا ملاقات خدا از انتشارات سدید است که با هدف ترویج ارزش‌های اخلاقی اسلام منتشر می‌شود.

    مجموعه پیش رو که با اقتباس از بیت مشهور مولوی «پله پله تا ملاقات خدا» نام گرفته، درباره اخلاق اسلامی است. این مجموعه سعی در جبران کمبود منابع معتبر و متقن برای تعالیم اسلام ناب به خصوص برای مخاطبان دانشجو و طلبه نموده است. به این طریق که با تکیه بر منابع اسلامی و با نگاه اسلام ناب محمدی، تعالیم و دستورات اخلاقی اسلام را در قالبی زیبا به مخاطب ارائه کرده است.

    مجموعه مباحث «پله‌ پله تا ملاقات خدا» سال‌ها پیش به‌عنوان متن درس اخلاق دانشجویان دانشگاه امام صادق علیه السلام تدوین شد. در آن سال‌ها مباحث این کتاب به‌صورت روزانه بر روی برگه‌هایی عرضه می‌شد و اکنون انتشارات سدید آن‌ها را در اختیار علاقه‌مندان به مباحث اخلاق اسلامی قرار داده است.

    هدف این کتاب، به پیروی از آیات و روایات اخلاقی، آن اسـت کـه مخاطـب را ابتـدا بـه تأمـل در موضوعـات اخلاقی و همچنیـن تفکـر در ضعف‌هـا و لغزشهـای شـخصی خـود فـرا بخوانـد و در مرحلـه بعـد بـا پیشـنهادهای جزئـی، زمینـه را برای عمل به تعالیم اخلاقی مرتبط و شایسـته فراهم کند.

    کتاب هان ای دل عبرت بین! نگاهی اخلاقی به غفلت و عبرت است.

    بخشی از کتاب هان ای دل عبرت بین!

    درنگی در چیستی غفلت

    قرار ملاقات مهمی داریم در شهری که برای اولین بار وارد آن شده‌ایم، با خیابان‌های پیچ‌درپیچ فراوان و احتمال جدی گم شدن. نقشهٔ دقیقی در دستمان هست، اما وقت کم است و نباید لحظه‌ای دیر کنیم.

    - ممکن است شش دانگ حواسمان را جمع کنیم به نقشه و مسیر، و بدون فوت وقت به مقصد برسیم.

    - ممکن است بگوییم بی‌خیال قرار ملاقات! و به قصد خوش‌گذارانی عمداً در مسیرهای پراکنده و نادرست حرکت کنیم.

    - ممکن است زیبایی‌های شهر ما را به خود مشغول کند و به تماشا و سرگرمی بپردازیم و حواس‌مان از قرار ملاقات پرت شود. 

    - ممکن است در خواندن یا در تطبیق نقشه حواسمان پرت شود و هر چند فکر می‌کنیم به سوی قرار ملاقات می‌رویم، در واقع در حال دور شدن از مقصد باشیم.

    هر کس که رو به مقصدی رهسپار است، همین حالات را دارد:

    دانش‌آموزی که برای قبولی در کنکور تلاش می‌کند؛

    دانشجویی که برای نیل به یک موفقیت علمی زحمت می‌کشد؛

    تاجری که برای خرید فلان کارخانه نقشه می‌کشد؛

    ورزشکاری که برای قهرمانی در المپیک تمرین می‌کند؛

    و ...

    هر کس که رو به مقصدی رهسپار است، همین حالات را دارد. یک بار دیگر حالات مذکور را مرور کنید.

    **

    قرآن کریم ده‌ها بار به ملاقات الهی اشاره کرده، اما در مباحث دینی کمتر از این موضوع یاد می‌شود.

    اساساً آغاز دین‌داری این‌جاست که شخص متوجه شود که به حکم اِلَی اللهِ مَرجِعُکُم جَمیعاً (مائده ۱۰۵) مقصد نهایی و غایت قصوای تمام موجودات، خداست؛

    و راه بیفتد به سوی خدا و بگوید: من به سوی پروردگار خود رهسپارم. اِنّی ذاهِبٌ اِلَی رَبّی (صافات ۹۹)

    و بداند پس از فراز و نشیب و مشکلات فراوان، به ملاقات خدا خواهد رسید. یَا أَیُّهَا الْإِنسَانُ إِنَّکَ کَادحٌ إِلَی رَبّکَ کَدْحًا فَمُلَاقِیهِ (انشقاق ۶) (و آیات فراوان دیگر از جمله بقره ۴۶، بقره ۲۲۳، کهف ۱۱۰، یونس ۴۵، و ...)

    و بداند که تعالیم دینی، نقشه‌ای است که او را در این مسیر راهنمایی می‌کند.

    اصلاً شریعت یعنی راه، مذهب هم یعنی راه، منهاج هم یعنی راه. و متناسب با این‌که فرد از کجا شروع کرده، راهی را جلوی پای او گذاشته‌اند و نقشه‌ای به او داده‌اند. لِکُلٍّ جَعَلْنَا مِنکُمْ شرْعَةً وَمِنْهَاجًا (مائده ۴۸)