تربیت نوردی
چهل رسم تربیتی در یک رویداد نوشتاری
- معرفی کتاب
- مشخصات کتاب
معرفی کتاب تربیتنوردی
کتاب تربیتنوردی در چهل رویداد یا برنامه به بررسی راه و رسم تربیت میپردازد. در این کتاب آقای سیدعلیرضا تراشیون به نکات قابلتوجه تربیتی نسبت به دنیای کنونی پرداختهاند و نگاهی کلی به مسائل اسلامی دارد؛ با بیانی کارشناسانه به حل این موضوع کمک میکند.
اگر بخواهیم یکی از باارزشترین کارهای دنیا را نام ببریم، قطعاً «تربیت دینی» و «بندهپروری» در رأس این کارها قرار میگیرد، تاجاییکه وجود مبارک پیامبر گرامی اسلام (ص) به آقا امیرالمؤمنین (ع) فرمودند: «ای علی! اگر خداوند به دستان تو انسانی را هدایت کند، ازآنچه خورشید بر آن تابیده برای تو بهتر است.»
تربیت، حرکتی هوشمندانه است؛ به این دلیل که ما با موجودی هوشمند به نام «انسان» سروکار داریم. درنتیجه اگر نتوانیم زیرکانه و هوشمندانه برنامهریزی کنیم و تربیت را روی فرزندانمان محقق کنیم، قطعاً با آسیبهایی جبرانناپذیر مواجه میشویم؛ یعنی ممکن است در جاهایی، بچهها از مدیریت ما خارج شوند و دیگران بر تربیت آنها سیطره پیدا کنند.
برایاینکه تربیت را هوشمندانه پیش ببریم به قواعدی نیاز داریم:
1. مادر باید متولی تربیت باشد، محوریت داشته باشد و درعینحال فعال عمل کند؛
2. نقش والدین و خصوصاً مادران در تربیت فرزندان نباید منحصر در تأمین و رفع نیازهای زیستی فرزندان باشد، بلکه باید درصدد تحقق و شکوفاسازی فطرت فرزند خود نیز باشند؛
3. دانستن این نکته مهم است که اصول تربیتی تغییرناپذیر است، ولی روشها باید روزآمد و کارآمد گردد؛
4. اگر بخواهیم یک تربیت خوب، با قوام و بادوام امکانپذیر گردد، باید حتماً نیمنگاهی رو به آینده داشته باشیم؛ آیندهای که حتی شاید بتوانیم بگوییم از جهتی مبهم هست؛ مثلاً ما نمیدانیم چند سال آینده چه رخ خواهد داد، اما آنچه مهم است، قواعد و اصول حاکم بر جهان است که اگر ما این قوانین را بدانیم، میتوانیم در تربیت، بهتر کار را جلو ببریم؛
5. پویایی و فعالبودن، یک اصل مهم در تربیت است، بهنحویکه بدون آن تربیت محقق نمیگردد. یکی از عرصههای فعالبودن: «برنامهریزیکردن» است؛
6. والدین باید حس خوبی به تربیت داشته باشند؛ به تربیت فرزندان علاقه داشته باشند و دوست داشته باشیم بچههایمان خوب شوند. این نگاه، یک موتور پیشران برای تربیت محسوب میشود و در نقطۀ مقابل اگر از سر بیحوصلگی با بچههایمان ارتباط برقرار کنیم، این نگاه؛ یعنی ترمز تربیتی؛
7. تربیت متشکل از مجموعهای از ریزموضوعات است؛ یعنی شما وقتی میخواهید تربیتی را محقق کنید، باید مجموعهای از ریزموضوعات را کنار هم قرار دهید تا تربیت روی دهد؛ مثل ساخت ساختمانی که از ریزمصالحی اعم از گچ و سیمان و آجر و... تشکیل میشود؛ تربیت نیز دقیقاً همین است! ریزموضوعات در تربیت بسیار پراهمیت و مؤثر است؛ یعنی نمیتوانیم آن را حذف کنیم، چنانچه در ساخت ساختمان نمیشود از ریزمصالحها چشم پوشید؛ نمیشود از آب، سیمان یا آجر هم چشم پوشید.
کتاب تربیتنوردی که متشکل از چهل بخش است، به نگارش درآمده است تا مسیر تربیت مناسب را پیش روی شما بگشاید و با همراهی شما تربیتنوردی را رقم بزند، و به ارائه راهکارهایی در این موضوع بپردازد که «چگونه فرزندمان را متشخص تربیت کنیم.»
گزیده کتاب تربیتنوردی
هرگاه دیدید شما فقط تأمینکننده زیستی فرزندان هستید منفعل هستید اگر شبانهروز کارتان شده تروخشک کردن بچه، رسیدگی به رخت و لباس و پخت و پز، بدانید دیگران بر تربیت فرزندان شما مسلط میشوند و این یعنی شما والدین منفعلی هستید.
هرگاه شما نیازهای زیستی فرزندتان را مقدمهای برای شروع کار دانستید بدانید، فعال هستید. هر وقت دیدید صبحانه بچه را دادید و تازه کارتان شروع شد، بدانید والدین فعالی هستید؛ مثل آن راننده تاکسی که اول وقت بنزین میزند تازه کار او شروع میشود. هرگاه فرزندان شما به حال خودشان رها شدند، بدانید باید نگران تربیت او باشید. ما دنبال این هستیم که والدین را از حالت انفعال در آورده و فعال کنیم.