تاریخ ایران کیمبریج - جلد چهارم
- معرفی کتاب
- مشخصات کتاب
کتاب تاریخ ایران کیمبریج، روایتی است از ظهور اسلام تا آمدن دولت سلجوقیان «از فروپاشی دولت ساسانیان تا آمدن سلجوقیان» که توسط عبدالحسین زرین کوب و جمعی دیگر از نویسندگان و با ترجمه حسن انوشه به رشته تحریر درآمده و در انتشارات امیرکبیر منتشر و در دسترس علاقه مندان به کتاب های تاریخی قرار گرفته است.
- معرفی کتاب تاریخ ایران کیمبریج
- خلاصه کتاب تاریخ ایران کیمبریج
- برشی از متن کتاب تاریخ ایران کیمبریج
- کتاب تاریخ ایران کیمبریج pdf
معرفی کتاب تاریخ ایران کیمبریج
جدا کردن دوره ای از تاریخ ایران که با فتوح تازیان آغاز می شود و به توسعه طلبی سلجوقیان می رسد، از تاریخ عمومی سراسر جهان اسلام بسیار دشوار است. از آنجایی که بیشتر منابع به زبان عبری نوشته شده اند و عمدتا به قضایای عمومی جهان اسلام می پردازند تا ایران، بازسازی سرگذشت گذار ایران از سرزمینی که مردم آن آیین زردشتی می ورزیدند، به سرزمین اسلامی آسان نیست. در دوره ی اسلامی، برای نخستین بار از دوره ی هخامنشیان، همه ی ایرانیان؛ از جمله ایرانیانی که در آسیای میانه و حواشی مرزهای هند زندگی می کردند، زیر فرمان حکومتی واحد درآمدند. با فتوح سپاهیان اسلام، زبان فارسی در مشرق تا فراسوی مرزهای ساسانی گسترش یافت و زبان مشترک همه ی مردمانی گردید که در سرزمین های شرقی مرکز خلافت زندگی می کردند.
کتاب تاریخ ایران کیمبریج سعی دارد به برهه ای از تاریخ ایران گذر برند و وقایع آن زمان را برای خوانندگان روایت کند. زمانی که اسلام وارد ایران شد.
خلاصه کتاب تاریخ ایران کیمبریج
یکی از موضوعات اصلی کتاب تاریخ ایران کیمبریج، گزارش فرایند گروش مردم به آیین اسلام است و سخن از اینکه مردم از آیینی دست می کشند و به آیینی تازه روی می آورند. این فرآیند جا به جا تفاوت فراوان داشت و پیش از آن که بتوان تصویری کلی از آن به دست داد، باید چندین در «تک پژوهش» در این زمینه انجام گیرد. با این همه، در سراسر بخش های گوناگون مجلد حاضر به فرایند گروش به آیین اسلام اشاره رفته است. نخستین گروش ها در شهرها و شهرک هایی روی داد که تازیان در آن ها پادگان نشانده بودند و این شهرها بیشتر در مشرق بر کران مرزهای دارالعرب بوده است، نه در مغرب ایران. در مشرق نام ساسانی برای تازیان مترادف «مسلمان» گردید؛ چنانکه حتی امروزه نیز در آسیای میانه ی شوروی به نام تاجیکان بر می خوریم. حال آن که این تاجیکان ایرانی هستند؛ اما چون به آیین فاتحان تازی درآمدند، با آن ها یکی انگاشته شدند و نامی که در روزگار باستان به تازیان اطلاق می گردید به آن ها نیز داده شد. تا پایان سده ی دوم و به ویژه سده ی سوم هجری/هشتم و نهم میلادی - مبلغان مسلمان نتوانستند انبوه روستاییان بیرون شهرها را به آیین اسلام درآورند؛ اما در پایان سده ی سوم هجری / نهم میلادی - مگر در نواحی ولایت فارس و گوشه و کنارهایی که مردم آن هنوز بر آیین نیاکان خود مانده بودند. آیین اسلام در همه جا، حتی در بیرون شهرها دین بیشترینه ی مردم بوده است. در خواندن مجلد حاضر باید این فرایند را در نظر داشت.
کتاب پیش رو در بیست بخش به نگارش درآمده که به بررسی و تحلیل عناوین و موضوعاتی نظیر؛ «فتح ایران به دست اعراب و پیامد آن»، «خلافت عباسیان در ایران»، «طاهریان و صفاریان»، «سامانیان»، «دوره ی اول غزنوی»، «سلسله های کوچک شمال ایران»، «ایران در عصر آل بویه»، «قبایل، شهرها و سازمان بندی اجتماعی»، «هنرهای دیداری»، «سکه شناسی»، «علوم دقیقه»، «علوم زیستی»، «فلسفه و جهان شناسی»، «تصوف»، «علوم دینی»، «ملل و نحل»، «ناصر خسرو و اسماعیلیه ی ایران»، «ادبیات زردشتی پس از فتوح مسلمانان»، «ادب عربی در ایران»، «ظهور زبان فارسی نوین» و غیره می پردازد.
برشی از متن کتاب تاریخ ایران کیمبریج
بخش اول: فتح ایران به دست اعراب و پیامد آن
1. ایرانیان و اعراب در ادوار پیش از اسلام
شکست امپراتوری ساسانی از اعراب مسلمان، فصل تازه ای در تاریخ دیرینه ی ایران گشود. در سرزمین دوردست حجاز، در شهر مکه، محمد بن عبدالله (ص) بر مردمی بت پرست و ستیزه خو آیینی تازه آورد که یگانه پرستی را تبلیغ می نمود. پیام این آیین نو که از طریق وحی بر محمد نازل می شد، بعدها به قرآن منتقل گردید و به اعراب حکم می کرد که همچون قومی مسئول به خدا تسلیم شوند و از خشم و قهر او بترسند. برخی از عربان چنان از الهام این تعالیم نو لبریز شدند که عهده دار گشودن جهان پیرامون خود گردیدند تا هم به پاداش شرکت در این جهاد، سهمی از بهشت در جهان دیگر برای خود به دست آورند. وفات محمد (ص) در سال ۱۱ق. ۶۲۳م. بحران رده را در ایام فرمانروایی جانشین او، ابوبکر در پی آورد که شریعت و حکومت مدینه را به مخاطره افکند. آیین و نهاد حکومتی که محمد ترویج می کرد به لرزه در افتاد، اما با این همه، نیروی نوخاسته ی اسلام آن قدر بود که بتواند سیطره ی خویش را بر سراسر شبه جزیره ی عربستان همچنان حفظ کند. همین که اهل رده سرکوبی یافتند، اتحادی استوارتر با شور و شوقی بیشتر برای قربانی کردن همه ی مسلمانان در ستیزی بزرگ تر در میان مسلمانان پدید آمد. پایان جنگ های رده، اعراب را به راه جهاد در راه اسلام کشانید و آماده شان ساخت که حتی دولت های بیزانس و ایران را به ستیزه بخوانند. از روزگاران پیش از ظهور اسکندر کبیر ایرانیان اعراب را می شناختند. در دوره ی فرمانروایی ساسانیان از سال ۲۲۶ تا ۶۵۱ میلادی قلمرو آن ها تا کران های غربی تیسفون می رسید. بنابر گفته ی طبری، شاپور اول (۷۲-۲۴۱م.) دسته ای از اعراب قبیله ی بکر بن وائل را در کرمان اسکان داده بود. سوداگران عرب همانند اعراب دریازن به سواحل خلیج فارس آمد و شد می کردند،.. .
کتاب تاریخ ایران کیمبریج pdf
نسخه الکترونیک کتاب تاریخ ایران کیمبریج - جلد چهارم را می توانید از طریق نرم افزار فراکتاب دانلود کنید و سپس در کتابخوان فراکتاب آن را مورد مطالعه قرار دهید.
مشخصات کتاب تاریخ ایران کیمبریج در جدول زیر آورده شده است:
مشخصات | |
ناشر: | امیرکبیر |
نویسنده: | عبدالحسین زرینکوب و دیگران |
مترجم: | حسن انوشه |
تعداد صفحه: | 918 |
موضوع: | تاریخ ایران |
قالب: |