کتاب مسئله ی اسپیونزا
- چاپی
- معرفی کتاب
- مشخصات کتاب
کتاب مسئلهی اسپیونزا (The Spinoza Problem) برای نخستین بار سال 2012 منتشر شد. این کتاب جز تازهترین نوشتههای اروین یالوم، روانپزشک آمریکایی است.
معرفی کتاب مسئله اسپینوزا
این رمان دارای جنبههای مختلفی مانند روانشناسی، فلسفی و تاریخی است که جنبه روانشناسی آن قویتر از جنبه فلسفی است و جنبه تاریخی کتاب از همه ضعیفتر است. نحوه روایت یالوم به گونهای است که همه این موارد را به خوبی در کنار هم قرار داده است و در نهایت کتابی نوشته است که مخاطب را غرق در خود میکند. پیشنهاد میکنم اگر به کتابهای روانشناسی علاقه دارید حتما این کتاب را بخوانید. همچنین این کتاب برای افرادی که بخواهند با فلسفه اسپینوزا در مورد دین و خدا آشنا شوند یک کتاب بسیار خوب است که مطالب آن به سادگی بیان شده است.
خلاصه کتاب مسئله اسپینوزا
اروین د. یالوم در مسئله اسپینوزا دو داستان را در کنار هم روایت میکند. در فصلهای فرد، داستان بنتو (باروخ) اسپینوزا و در فصلهای زوج داستان آلفرد روزنبرگ. او در این کتاب دو داستان را به طور موازی پیش میبرد. اول داستان اسپیونزا، فیلسوف قرن هفدهم که از جامعهی یهود طرد شد؛ دوم داستان فردی به نام آلفرد روزنبرگ، ایدهئولوژیست فعال حزب نازی را روایت میکند.
همانطور که گفته شد، اسپینوزا فیلسوف قرن هفده بود که از سوی جامعه یهود طرد شد. داستان اسپینوزا در کتاب با ملاقات دو نفر با او آغاز میشود. ژاکوب و فرانکو برای کمک نزد اسپینوزا میروند و ژاکوب از اسپینوزا میخواهد تا از تفکرات خاص برای کمک به فرانکو استفاده کند. آنها نیز یهودی هستند و انتظار دارند که اسپینوزای یهودی درخواست آنان را رد نکند.
با توجه به شرایط خاصی که به وجود میآید، اسپینوزا تصمیم میگیرد با فرانکو صحبت کند و افکار و عقاید خودش را با او در میان بگذارد. در ادامه، طی یک سری از اتفاقات، خاخامهای بزرگ جامعه یهود، که از افکار شیطانی اسپینوزا آگاه میشوند، تصمیم میگیرند او را طرد کنند. اسپینوزایی که در کودکی نزد همین خاخامها رشد و پرورش یافته بود و همگان گمان میکردند او با هوش و ذکاوت بینظیرش یکی از بزرگان یهود خواهد شد، هماکنون سختترین حکم را دریافت میکند. این حکم در واقعیت نیز به همین سنگینی بوده است و یالوم آن را بازآفرینی کرده است.
نقد و بررسی کتاب مسئله اسپینوزا
در مسئله اسپینوزا، اروین یالوم واقعیت و داستان را به یک رمان روانشناسی–فلسفی فراموش نشدنی تبدیل میکند. یالوم، به عنوان روانپزشکی که علاقه زیادی به مباحث فلسفی دارد، به طور مشترک داستان باروخ اسپینوزا، متفکر قرن هفدهم، فلسفه و تکفیر وی از جامعه یهودیان و تأثیر آشکار او بر آلفرد روزنبرگ، نظریهپرداز نازی که تاثیر زیادی بر هیتلر داشت را بررسی میکند. زندگی باروخ اسپینوزا و آلفرد روزنبرگ، در تاریخ با فاصلهای ۳۰۰ ساله از هم جدا شد و به طرزی جذاب و غیرمنتظره در کتاب اروین یالوم درهم آمیخت. داستانها گرچه روایتی از دو زندگی هستند اما نه تنها با یکدیگر پیوند دارند، اما از آنجا که کتاب بسیار خوب نوشته شده است، این تغییر مداوم از یک زندگی به زندگی دیگر در هر فصل از کتاب، قصدی را که این کتاب نسبت به خلق اثر در ذهن خواننده خود دارد از بین نمیبرد.