آشنایی با قرآن (جلد دوم)
تفسیر سوره حمد و قسمتی از بقره
- معرفی کتاب
- مشخصات کتاب
معرفی کتاب آشنایی با قرآن (جلد دوم)
مجموعه 14 جلدی آشنایی با قرآن سلسله مباحث تفسیری استاد شهید مطهری در سال های قبل از پیروزی انقلاب اسلامی است که عمدتاً در بین سال های 1350 تا 1357 شمسی انجام شده است.
کتاب معرفی کتاب آشنایی با قرآن (جلد دوم)تنظیم شده بحثهای شهید آیتاللّه مطهری در تفسیر سوره حمد و آیاتی از سوره بقره است که در جلسات هفتگی موسوم به «جلسه یزدیها» در سالهای 1356 و 1357 در نقاط مختلفی از تهران ایراد شده است. روشن است که بنا بوده این تفسیر قرآن ادامه داشته باشد ولی منافقان فرصت این کار را به آن اسلامشناس عظیمالشأن ندادند و خدا را شکر که تفاسیر دیگری از بحثهای دیگر قرآن خصوصا جزء سیام از ایشان باقی است که مجلدات بعدی مجموعه «آشنایی با قرآن» را تشکیل میدهد.
در این مباحث، به تناسب وضع فکری و اجتماعی آن زمان، به برخی مسائل مانند مسئله نفاق، بیشتر و به طور مستوفی پرداخته شده است.
گزیده کتاب آشنایی با قرآن (جلد دوم)
اللّه یکی از نامهای خداست. نامگذاریهایی که برای افراد و یا اشیاء میکنند گاهی از نوع علامت است و گاهی از نوع وصف. در قسم اول گرچه اسماء خودشان دارای معانی هستند ولی معنای آنها منظور نظر نگردیده بلکه تنها برای تشخیص و بازشناسی، این اسم گذاشته شده است و لذا حکم یک علامت را بیشتر ندارد. چه بسا در اینگونه موارد معنای نام علاوه بر اینکه حکایتگر اوصاف صاحب نام نیست، ممکن است ضد آن هم باشد؛ مثل آنکه نام غلامان سیاه را کافور مینهادند! (برعکس نهند نام زنگی کافور)
در قسم دوم، نام حکایتگر شأنی از شئون صاحب نام است و صفتی از صفات او را بیان میکند. پروردگار متعال نامی که صرفا جنبه علامت داشته باشد ندارد و تمام نامهای او نمایانگر حقیقتی از حقایق ذات مقدس اوست.
در قرآن کریم در حدود صد اسم برای خداوند آمده است که در واقع صد صفت است که نمونه آنها را در همین سوره ملاحظه مینمایید: اللّه، رحمن، رحیم، مالک یوم الدین. ولی هیچ کدام جامعیتی را که این نام دارد ندارند، چون آنها هرکدام یکی از کمالات او را نشان میدهند ولی این نام نمایانگر ذات مستجمع جمیع صفات کمالیه است.